Срещата с учениците и вълненията от първия учебен ден – Интервю с Румяна Божинова

Срещата с учениците и вълненията от първия учебен ден - Интервю с Румяна Божинова - 1

Румяна Божинова е усмихната и ведра – както всички учители в нашето училище „Цар Симеон Велики“! Затова и учениците я обичат. За емоциите, свързани с първия учебен ден и за любовта към преподаването тя споделя в това интервю.

Разкажете за срещата с новите ученици в първия учебен ден.

Аз съм учител с доста години учителски стаж зад гърба си, но всеки следващ 15 септември продължава да ме вълнува като онзи първия, когато за първи път, на тази дата – аз бях учителят. Наистина приемам деня като празник за сърцето и душата ми. Вълнувам се, все едно аз ще постъпвам в първи клас. Представям си ги, мислено разговарям с тях – моите нови деца. Идват, гледат ме с любопитни очи, някой закачливо, а други – достатъчно респектирани вкъщи от родителите си. За мен е много важно да направя така, че децата да се отпуснат и да започнат да дишат спокойно. Аз съм там и могат да разчитат на мен за всичко. Винаги имам предварителна подготовка за момента, когато ще влязат в класната стая и ще започне първият час. Поставям тях в центъра, давайки им поле за изява, да приемат ролята на ученици.

Вашите най-щастливи моменти като учители?

Всички моменти с децата са щастливи. Има и много уморителни и трудни, но те бързо остават на заден план, когато видиш радостта в очите им. Щастлива съм, когато станем близки, когато ме наричат “училищната им майка“, когато ме търсят, за да споделят успехи и проблеми, когато ми звънят и си спомнят моите рождени дни, и след като отдавна не съм вече с тях. Щастлива съм, когато научавам за успехите им, за получени признания, медали, грамоти… Когато виждайки се сутрин, казват: „Липсвахте ни!“ За мен е важно да им показвам, че трябва да бъдат добри хора и когато го постигнат – съм щастлива.

Модерното училище за вас е … опишете моля с няколко думи.

ЧСУ“Цар Симеон Велики“ е модерното училище. Тук са събрани в едно цяло: модерна база с всички удобства за учениците, собствена столова, плувен басейн, тенис корт, технически оборудвани и светли кабинети, намиращо се извън големия град с неговата динамика.

Как група непознати до вчера деца става клас и започва да работи заедно, да е общност?

Лесно! Ако знаеш какво искаш да постигнеш, е лесно да го направиш! В класовете ми има еднакви правила за всички, децата обичат правилата! Преподавам с грижа към всеки един ученик и следя развитието му, поставям изисквания, отговорности и стимулирам всеки успех. Давам свобода на всеки да споделя и изисквам да уважават мнението на останалите.

Срещата с учениците и вълненията от първия учебен ден - Интервю с Румяна Божинова - 2

Какви три съвета бихте дали на родителите, които в момента обмислят къде да запишат децата си за новата учебна година?

Изборът на училище е отговорност на родителите, която играе важна роля в развитието на детето. Правилният избор може да помогне за изграждането на млада творческа и креативна личност. Те трябва да търсят училище, в което всяко дете е в центъра на класа. Високите изисквания от преподавателите са гаранция за успех. Плюс са малките класове. При нас, класовете в начален етап са до 12 ученици. Наличието на извънучилищни дейности и събития в училищния календар, които развиват различните интереси на децата. Родителите трябва да избират училище със защитена среда и такава, която е близо до природата. Когато влязат в сградата и почувстват ритъма на всички сърца, които бият в едно – това е търсеното училище.

Аз вече го намерих! Очакваме Ви!

Румяна Божинова

About ЧОУ Цар Симеон Велики

View all posts by ЧОУ Цар Симеон Велики →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *