За подготовката на най-малките ученици – интервю с Мариела Ценова

Безспорно една от най-сложните, но едновременно с това най-благоприятни задачи е тази на учителя на подготвителния клас. “Като капитан на кораб, който преминава през непознати и екзотични места със своите моряци”, казва учителят на подготвителен клас в ЧСУ “Цар Симеон Велики” Мариела Ценова. Вижте какво още отговори тя на въпросите в нашия лексикон.

Име:  Мариела Иванова Ценова

Преподавам по: Учител съм на деца от подготвителен клас – 6 годишни.

Класове, на които преподавам: Преподавам в подготвителен клас в училище „Цар Симеон Велики“

Любим цитат свързан с образованието: Истинският свят се разкрива пред детето, ако го види с очи, докосне с ръце, почувства със сърце и го пречупи през своята индивидуалност. За да бъде всяко дете част от света, той трябва да бъде реален за него.”

Любим предмет в училище от ученическите години: В училище обичах часовете по биология и литература. Може би, защото харесвах преподавателите си и материята, която се изучаваше.

Предизвикателство, свързано с работата и онлайн обучението: За втора учебна година аз и моите деца ще преминем през тази форма на обучение. Няма да е лесно нито за тях, нито за мен, защото не всичко зависи от нас. Но имаме силното желание да бъдем заедно!  Готова съм с електронните учебници, презентации  и други материали, които ще направят тези дистанционни уроци интересни и увлекателни. Децата обичат технологиите, но когато един „урок“ се възприеме зрително, слухово, тактилно и звуково, той остава като трайно изучен материал.

Да бъда учител за мен е: Да бъда учител за мен е предизвикателство и отговорност. Всеки ден е наситен с емоции и изненади, за които трябва да съм готова. Чувствам се като капитан на кораб, който пътува със своите моряци към непознати и екзотични места, които трябва да посетим и изучим. Не е лесно, но е желано от всички – малки и големи, защото моят екипаж е всяка година различен, но точно това е най-хубавото!

Учениците за мен са: Те за мен са „мои деца“, които трябва да подготвя за изненадите пред тях, а те са много. Трябва да ги науча да бъдат самостоятелни и независими, да ги подкрепям емоционално в трудностите, но да им дам възможност да бъдат самите себе си и да започнат да развиват своите заложби. Аз просто ще открехна вратата и ще събудя тяхното любопитство, а те ще продължат с останалите учители напред…

Старая се да науча моите ученици на: Искам да ги науча да бъдат самостоятелни, сигурни в себе си, да не се страхуват да опитват и да грешат. Нали затова сме ние, учителите – да ги учим и подкрепяме в грешките им, да им помогнем да осмислят „преживените уроци“ и да преминат уверени в следващото ниво на развитие.

Урокът, който винаги ще помня е: Че децата са силни и независими, стига ние големите да им дадем възможност те да бъдат такива. Ние, от прекомерна загриженост ги предпазваме от всичко и те си изграждат грешна представа за света и оцеляването в него, а това не е добро за тях.

Избрах да работя в ЧСУ “Цар Симеон Велики”: Защото го почувствах като свое, припознах го. Тук открих прекрасни хора и много възможности за развитие на децата и  учителите. Училището е защитена среда, но отворена към социалния живот на обществото. То предлага условия за физическо, интелектуално и емоционално развитие на всяко дете чрез иновативни форми на обучение, съобразени с развитието на световната икономика и нуждите на хората. Тук се подготвят уверени, самостоятелни и сърцати деца!

About ЧСУ Цар Симеон Велики

View all posts by ЧСУ Цар Симеон Велики →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *