Как да мотивираме детето да чете през лятото

Как да мотивираме детето да чете през лятото - 1

Без никак да искаме четенето на книги, особено по списък за лятото да е задължително, защото като всяко задължително нещо – става досадно и тежко, имаме желание като разумни родители и учители да насърчим децата си да четат повече през лятото. Ето някои семпли техники за това.

Попитайте приятелите им

Децата имат нужда от вдъхновение за четене. Най-добрият вдъхновител са техните приятели. Поговорете на тема какво четат приятелите, кои книги са им харесали, какво им е харесало в тях. Вероятно поне няколко деца от класа обичат да четат, четат много и могат да препоръчат хубава книга.

Заведете ги в библиотеката

Във всеки град и в читалищата на село има библиотека. Посетете я заедно. Покажете големия избор от книги. Да, някои от тях са стари, но вероятно има и хубави „златни“ истории и в по-старите книги. Попитайте дали детето може да посещава библиотеката само, ако е на удобна дистанция и дали има допълнителни занимания или възможност да помага, доброволства там. Сред книгите децата се чувстват добре и може сами да подбират и проявят желание да четат.

Как да мотивираме детето да чете през лятото - 2

Заведете ги в книжарницата

Книжарниците днес са като прекрасни хранилища на знания – посетете заедно с детето си и го оставете, без да бързате, да разгледа, почете, пипне, отгърне книги, а след това му вземете тази, която най-много иска. Не настоявайте да е някоя, която харесва на вас. Важно е на него да му хареса.

Четете заедно

Най-добрия начин да чете детето е ако вижда, че и родителите му четат. Четете заедно – може да отделите по един час уикенда или дните от ваканцията и да сядате заедно, всеки със своята книга и да четете.

Обсъждайте прочетените книги след това

За децата е важно да могат да разкажат, нарисуват, споделят прочетеното, особено ако то ги вълнува наистина, което ще значи, че и книгите им харесват. Добре е да имате търпение и желание да ги изслушате и да поговорите за прочетеното. Да, желателно е да проявите любопитство и какво ще се случи нататък в историята. Това допълнително ще насърчи детето.

Надяваме се тези съвети да са полезни за Вас и децата Ви!

За подходящи книги – нашите прекрасни учители от училище „Цар Симеон Велики“ ще препоръчат подходящите за всяка от различните възрасти.

About ЧОУ Цар Симеон Велики

View all posts by ЧОУ Цар Симеон Велики →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *