„Цар Симеон Велики“ – суперучилище за супергерои

През втория срок на учебната 2019/2020 световното положение наложи изключителни мерки и непознати досега ситуации в образованието. Всички училища бяха изправени пред предизвикателства, които до момента не бяха помисляли дори. Всички станахме част от новото – и ученици, и родители, и учители.

В ЧСУ „Цар Симеон Велики“ си дадохме сметка много бързо какво би сработило добре в новите условия и успяхме да го наложим в рамките на по-малко от седмица. Учителите за няколко часа, в един работен ден, успяха да се подготвят и да си изяснят как по най-ефективен начин могат да преминат към дистанционно обучение, което да е едновременно плавно за децата и родителите и качествено, както се работи в нашето училище.

Разбира се, за бързата настройка много ни помогна това, че при нас работата с онлайн платформи и приложения е факт от няколко години. И децата, и учителите са привикнали да допълват кръгозора си чрез работа с високотехнологични средства. От екипа ни остана да организираме процеса по удобен за всички начин и да наложим здравословни граници.  При нас се получи лесно, защото принципно работим по големи и интересни проекти онлайн, от които учим с лекота.

Като изключим липсата на живия контакт, която се усети във всички, успяхме да предложим дистанционно обучение, в което децата бяха ангажирани целодневно и работиха със същия хъс, както когато са в училище, с допълнително любопитство към новата ситуация и вълнение от новите техники, с които учителите се запознаха.

Ето някои от коментарите на родителите по въпроса какво им допада в обучението най-много и какви са добрите практики в ЧСУ „Цар Симеон Велики“:
✔ Индивидуалният подход, обучението в малки групи, креативната среда и възможността да се обърне внимание на всяко дете, наличието на сериозна подготовка по чужди езици, наличието на допълнителни занимания и спорт. Вкусна и здравословна храна.
✔ Децата учат без стрес, но едновременно с това сериозно.
✔ Учителите подтикват децата да мислят, сами да търсят решение, да проявяват въображение и комбинативно мислене.
✔ Родолюбие, здравословна храна, спорт, онлайн обучение в определени дни/седмици/предмети. Това подобрява уменията на децата и ги учи на самостоятелност и самоподготовка.
✔ Избрах училището не само заради изключителната база и разположението, но най-вече заради учителите.

В стандартната годишна анкета родителите показаха, че са изключително доволни от  протичането на учебните часове, учителите и комуникацията с родителите. На въпроса „Доколко сте удовлетворени от обучението през годината?“ средно ни оцениха с 8,45 (от максимално 10). Това е висока оценка, но също и сигнал, че има какво да подобрим. Интегрирахме обратната връзка и препоръките на родителите и взехме решение за промени през следващата учебна година. Една от тях например е броят предмети, изучавани на ден – намалихме ги чрез сливане на часовете в блок. Разнообразяваме и клубната дейност за децата и най-важното – запазваме индивидуалния подход към всяко дете.

Защо нашите деца са супергерои? Защото вярваме в потенциала им, вдъхновяваме ги за по-големи крачки и искаме да им съдействаме в подготовката за истинския живот. И знаем, че единствено така те достигат мечтите си и израстват будни и самостоятелни хора. Защото в центъра на всичко поставяме учениците, техните нужди и възможности за развитие. Вслушвайки се в обратната връзка на родителите на нашите деца, ние доразвиваме нашата визия за суперучилище и стремежа ни към високи цели и ценности. Защото в едно суперучилище всеки може да е супергерой.

About ЧОУ Цар Симеон Велики

View all posts by ЧОУ Цар Симеон Велики →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *