Умението да ценим детското – интервю с Поля Иванова

Споделяме Ви лексикона на госпожа Иванова и нейните научени уроци.

Преподавател по изобразително изкуство в ЧСУ“ Цар Симеон Велики“ 

Име и професия:  Поля Иванова – преподавател по изобразително изкуство и технологии и предприемачество в ЧСУ „Цар Симеон Велики“.

Любим цитат/мото/верую, свързан с образованието: „Всяко дете е творец. Проблемът е как да се запази такъв като порасне“. (П. Пикасо)

Любим предмет в училище от ученическите години: От съвсем малка обичах  рисуването. Всичките ми тетрадки бяха изрисувани отзад напред с модели, защото мечтаех да стана дизайнер.

Любимо занимание през свободното време: Обичам да спортувам, да танцувам салса и да карам колело. 

Интересен факт за Вас: Малко хора знаят, но аз освен като учител, работя и като аниматор. Организирам партита за деца и възрастни и това често ме поставя в странни ситуации спрямо мои ученици и родители. Не е съвсем естествено да видиш учителя си, облечен като Снежанка или някой приказен герой, и тогава реакциите на децата са много спонтанни и често комични. Цялото парти в такива случаи минава с обръщение „госпожо“, без значение в образа на коя принцеса съм например, но това си има своето очарование и тези моменти ме зареждат с положителни емоции. 

Класове, на които преподавате: Преподавам на всички ученици от подготвителен до девети клас и тази пъстра палитра, от различни по възраст деца, ме обогатява много откъм начин на общуване и нови знания, свързани с техните интереси.

Какво научихте от учениците, с които работите: Научих се на безкрайно много неща, които ми бяха чужди и продължавам да се уча с всеки изминал ден. Основните ми уроци бяха за търпение и спокойствие, защото аз съм изключително динамична личност. Научих се да разчитам странни рисунки и да намирам образи и идеи във всяка една творба. Научих се да давам съвети, а не да критикувам, да запалвам желание за творчество чрез актуални за всяка възраст теми и да бъда дете наравно с децата. Осъзнах, че ако дадеш свобода, маркирайки основната рамка на задачата си, децата могат да сътворят чудеса. И най-важното нещо, научих се да ценя детското във всичките му аспекти. Детско творчество, детската енергия, детски мечти и стремежи към необятни хоризонти, защото децата нямат граници, каквито си поставяме ние възрастните. 

Какво ви вдъхновява да продължавате да бъдете учител: Вдъхновяват ме децата и процесът свързан с израстването им и постигането на добри резултати. Ще цитирам една детска песен със следния текст:

„Прекрасно е да си дете, светът е пълен с цветове,

 но нали за това сме деца, творци на малки чудеса.“

Приемам всичките си ученици за творци. Творци на бъдещето, които  имат нужда от подходящи преподаватели, които да запалват искра за нови знания и умения, които да им дават силен тласък за развитие и да ги мотивират. Именно мотивацията е тази, която ме задържа в училище. Силно вярвам, че ако всеки предаде частица от любовта си към предмета, по който преподава на своите ученици, образованието ще стане по-приятно за тях и ще се подобри.

Предизвикателство, свързано с онлайн обучението: Да преподаваш изобразително изкуство онлайн си е истинско предизвикателство, но успяхме да се справим с всичките трудности и намиране на материали за рисуване. Започнахме стъпка по стъпка да рисуваме еднакви картини – аз показвах, учениците повтаряха рисунката, но в края на обучението всички свикнаха и рисуваха без притеснение. Като плюс мога да отбележа достатъчното време, което отделихме за виртуални разходки, защото имахме безплатен достъп до всички известни галерии, които няма как да посетим на живо, но все пак живият контакт си е за предпочитане. 

About ЧСУ Цар Симеон Велики

View all posts by ЧСУ Цар Симеон Велики →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *