Мария Иванова и удовлетворението от учителската професия

Споделяме ви лексикона на г-жа Мария Иванова – заместник-директор в ЧСУ “Цар Симеон Велики” и учител по Български език и литература. Какво означава за нея учителската професия и какво най-много ѝ липсва в дистанционното обучение, можете да прочетете в следващите редове. 

Име: Мария Иванова.

Преподавам по: Български език и литература и съм заместник-директор в ЧСУ „Цар Симеон Велики”. 

Класове, на които преподавам: 8-и клас.

Любим цитат свързан с образованието: „На света няма нито един паралел, който да не е убеден, че може да стане екватор, стига да му дадат право на това.“ (Марк Твен)

Любим предмет в училище от ученическите години: Много обичах точните науки. Математиката ми беше любима.

Предизвикателство, свързано с работата и онлайн обучението: Предизвикателството в новата ситуация е свързано с нуждата от жива връзка между учениците и учителите. На моите ученици страшно много им липсват училищните посещения на културни мероприятия, разходките до музеи, пътуванията ни с учебна цел, които при нас са силно застъпени.

А що се отнася до преминаването в онлайн обучение –  то стана плавно и съгласувано. Имахме предварителен план за действие. Училището ни работи с G-Suit средата, всичките ни учители работят с приложенията на Google, имаме Google сертифицирани учители, гимназиални паралелки 1:1. Часовете ни се провеждат по обичайния си график с единствената разлика, че учебният процес се осъществява изцяло онлайн.  

Да бъда учител за мен е: Удовлетворение. Когато видиш успеха на друг човек, за който си помогнал.

Учениците за мен са: Хората, чиито мечти, радости, разочарования, цели и желания ме интересуват. Хора, в чиито ръце е бъдещето на България.

Старая се да науча моите ученици на: Искам те да бъдат отговорни, инициативни, да отстояват позицията си, да не се примиряват с нещата, които не харесват в живота си, а да се борят и да ги променят.

Урокът, който винаги ще помня е: Беше по физика, когато госпожата, която беше с невероятно чувство за хумор, ни показа нагледно „свободно падане“ със саксия през прозореца.

Избрах да работя в ЧСУ “Цар Симеон Велики”, защото: Това е мястото, в което се чувствам добре, спокойна, сред страхотни колеги, не се притеснявам да задавам въпроси и мога да разгърна себе си.

About ЧСУ Цар Симеон Велики

View all posts by ЧСУ Цар Симеон Велики →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *