Мария Василска и как се създават бъдещи предприемачи

Днес на въпросите в нашия лексикон отговаря Мария Василска – ръководител на профил “Предприемачество” в ЧСУ “Цар Симеон Велики”. За ранното профилиране и развиването на предприемачески дух при учениците, четете в следващите редове.

Кратка информация за теб: Родом съм от революционния панагюрски край. Средното си икономическо образование завърших в гр. Пазарджик. След това продължих висшето си образование в УНСС – София, където придобих бакалавърска, магистърска и докторска степен. С предприемачеството е свързан целият ми досегашен изследователски и преподавателски опит, работейки в университета от 2001 г. – в Институт по предприемачество на УНСС.

Разкажи ни забавна случка от работата си: Забавните случки са много, защото да работиш с млади хора е изключително зареждащо и често – весело.

Конкретна забавна история е свързана с пътуването ми до Финландия по програма Еразъм през януари 2016 г., където изнесох лекции пред студенти от различни държави. Наред с преподавателската програма бях ангажирана в редица социални събития, целящи запознаване с традиционни за страната развлечения, спортни занимания и ястия. Страхът ми от суровата зимна действителност, която в София не може да бъде наблюдавана, не спря моите домакини да ме накарат да ходя всеки ден пеша от апартамента до университета (над 2 км) и обратно; да се включа в посещение на горска хижа, потапяне в басейн (за мое щастие – топъл) под открито небе и последващо търкаляне в снега, ски маратон (без да съм се качвала на ски през живота си) … За всичко това получих сертификат и с вече с гордост мога да заявя, че обичам зимата!

Ако трябва да представиш предприемачеството с едно изречение на своите ученици, какво би им казала?

То е преследване на мечта, реализиране на иновативна идея, упорита работа и създаване на нещо полезно за икономиката и обществото.

Какво би посъветвала младите хора при взимане на важни решения,  свързани с продължаващо обучение и кариерно ориентиране?

Първо да преценят какво обичат да правят, в какво са най-добри и дали това може да се превърне в търсена на пазара на труда професия или мечтан собствен бизнес. Второ, какви знания и умения не им достигат, а считат за важни, за да се реализират успешно в живота. И трето, да се насочат към образование, което да ги подготви за всичко това – да доразвие силните им страни и да ги подсигури с необходимите знания и умения.

Какво смятате за ранното профилиране в училищата?

С профилиране след 7-ми клас в рамките на едно училище учениците имат време и възможности за развитие на специализиращи ключови компетентности. Ако с течение на времето ученикът се убеди в правилността на направения избор, инвестираното време и усилия ще са възнаградени. Профилирането не изключва общообразователната подготовка и ако ученикът осъзнае, че избраният профил „не е за него/нея“, възможността за смяна на профила (разбира се, за предпочитане не през последните години от обучението) позволява той/тя да се насочи лесно към друга област.

Каква е ролята Ви в ЧСУ?

Ръководител на профил „Предприемачество“

Как бихте описали училище ЧСУ „Цар Симеон Велики“?

Цветно, иновативно, възпитаващо ценности и мотивиращо за развитие

Какви изненади сте приготвили за учениците? 

Интерактивни лекции и дискусии, решаване на казуси, ролеви игри, идентифициране и решаване на проблеми от реалната практика, срещи с предприемачи, провокиране към анализиране на собствените намерения и подготвеност за предприемаческа кариера.

Какво бихте пожелали на учениците през новата учебна година?

Да са здрави, щастливи, целеустремени, търсещи знание и търпеливи в процеса на неговото усвояване.

About ЧСУ Цар Симеон Велики

View all posts by ЧСУ Цар Симеон Велики →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *