Лалка Георгиева за вдъхновяващия учител

Представяме Ви един учител с визия и призвание на вдъхновител. Тя вярва, че когато живееш с работата си и я обичаш, си щастлив и допринасяш за изграждането на детските личности. Приятно четене!

Име: Лалка Георгиева, а много често „госпожо“ или „мамо“. 😊

Професия: Учител по български език и литература в ЧСУ „Цар Симеон Велики“.

Любим цитат/мото/верую, свързан с образованието: „За развитието на човешката душевност основно значение имат радостта, осъзнаването на собствените възможности, оценката и любовта на околните, чувството за полезност и значимост на една личност за другите.“  (Мария Монтесори)

Любим предмет в училище от ученическите години: Математика и рисуване.

Любимо занимание в свободното време: Ровене в градинката ми от плодове, зеленчуци и цветя, готвене по собствена воля и творчество с етерични масла.

Интересен факт: През първите години от учителстването ми се налагаше да имам втора работа, затова станах DJ в един от големите клубове по това време. Продължих с тази дейност повече от 5 години.

Вдъхновението да бъде учител: По време на стажа си в университета се наложи да замествам колега учител за една седмица. Беше едно от най-вълнуващите преживявания. Тогава разбрах, че не искам заместването да свършва. Веднага след дипломирането си стартирах работа в училище.

Продължава да се вдъхновява да е учител: Когато съм учител, съм най-добрата версия на себе си. И надеждата, че ще повлияя благотворно на детските личности.

Класове, на които преподава: Преподавам в прогимназиален и гимназиален етап.

Задачите на един учител са: Да има високи цели и ясна визия. Да вдъхновява учениците. Да повишава и подпомага използването на пълния им потенциал. Да подпомага изграждането на самостоятелни, смели и учещи хора. Не на последно място – да успее на всяко дете да предостави възможност да се запознае с основите на предмета, по който преподава.

Какво учи през работата си: Житейската ми роля на учител е главна, но по-често трябва да съм второстепенен герой, защото в центъра на процесите са учениците.

Какво учи от учениците: Да съм истинска, гъвкава и да мисля бързо. Те самите са искрени, много лесно се адаптират и имат изключителни способности.

About ЧСУ Цар Симеон Велики

View all posts by ЧСУ Цар Симеон Велики →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *