Как да учим математика през ваканцията ?

Професор Джо Боалер казва, че учениците се научават най-добре на математика, когато работят по задачи, които харесват, а не от упражнения и тренировки, от които се страхуват. Боалер е професор по математика в Станфордското висше училище и автор на книгата “Ефективност без страх”. Според него развитието на усет за числата е изключително важен етап. Най-добрият начин за учениците да познават математическите факти, е да ги използват редовно, дори в свободното им време и през ваканциите. Например, когато са помолени да решат 7х8, някой може да е наизустил 56, но друг може да използва стратегия, като събиране на 10х7 и изваждане на две 7 (70-14). 

Учениците, които се справят по-добре, използват знанията си, придобити чрез усет за числата, а не тези, които са съхранили в дългосрочната си памет. 

Кати Уилямс, съучредител на YouCubet и Аманда Конфер, обучаваща учители в Станфорд, предлагат дейности за учители и родители, които помагат на учениците да изучават математическите факти едновременно с развиването на усет за числата. 

Ваканцията е най-подходящо време, в което могат да развиват умения и знания без напрежение. Макар и тя да е заслужена почивка след учебната година, практика на учители по целия свят показва, че дългите месеци извън училище и неагажирането на децата с полезни занимания са по-скоро вредни. Често точно през лятото децата губят ритъм за учене, изостават в подготовката си и по-трудно се адаптират към училищния режим през есента. Затова предлагаме 5 начина, с които можете да направите лятото на своето дете, както полезно, така и много забавно:
  

  • Лятна академия – това е прекрасен начин за повишаване мотивацията на детето за учене. Иновативните подходи на преподавателите от ЧСУ “Цар Симеон Велики” предразполагат децата да не се чувстват като “в училище”. Темите на обучение са поднесени по интригуващ начин, отговарят на интересите на децата, включват повече учене, чрез изработване. 
  • Спорт – през лятото, хубавото време предразполага за повече излизане навън, а с това и за много практикуване на спорт. Спортът винаги е бил най-страхотният начин за изразходване на детската енергия, пръв приятел на добрия сън, създател на здравословния режим и помощник за затвърждаване на математически умения(броене на точки, следене на резултати и класирания). 
  • Библиотека – подобно на спорта, навика за търсене на начини и информация се възпитава от най-ранна детска възраст. Книгите не са старомодно занимание за децата – просто трябва да си проправят път покрай всички останали възможности за забавление. Библиотеките в цялата страна продължават да бъдат онези места, в които децата могат да откриват непознати светове, човешки постижения и математически алгоритми. Тези места могат да преведат децата през света на числата и тяхната функционалност. 
  • Доброволчество – развива безценни умения и нагласи. То е невероятен начин детето да разшири кръгозора си, като се докосне до възможността да помага за решаване на реални проблеми. Също така е и най-добрият начин да учим с удоволствие. (Включване като доброволец в Базар на изобретенията. Организира се базар, с благотворителна цел. Продуктите са изработени от подръчни или рециклирани материали.) 
  • Екскурзовод в света на математиката – големи помагат на малки. В ЧСУ “Цар Симеон Велики” осъществяваме съвместни уроци на приемствен принцип.
  • Работим с партньорства – ДНК – детски научен клас.

Сигурни сме, че има още много страхотни начини да превърнете лятото на Вашето дете в нещо повече от време за “нищоправене”. За да намерим нужния баланс в помощ на детето да се справи с поставените през лятото задачи, трябва да му дадем възможност да усети разликата с ученето в училище, за да не се получи обратен ефект. “Ученикът не е съд, който трябва да бъде запълнен, а факел, който трябва да бъде запален.” – Плутарх 

About ЧОУ Цар Симеон Велики

View all posts by ЧОУ Цар Симеон Велики →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *