Каква роля играят устройствата в живота на децата и родителите?

През последните години детето получава първото си дигитално устройство на все по-ранна и по-ранна възраст. Данните за България са стряскащи – децата до 5 годишна възраст вече са свикнали с Интернет, а получават първото си лично устройство между втората и петата година.

Всъщност не са вредни самите технологии, а това доколко ги използваме в ежедневието си. Ако технологиите се използват с мярка, те всъщност могат да донесат ползи за интелектуалното развитие у децата.

Вземайки под внимание и развитието на социално-емоционалните умения препоръчваме днес, когато децата са много време у дома, пред устройства, да се опитаме заедно – онлайн – и родители и учители да продължим да изграждаме у децата и други ключови умения като кооперативност, комуникативност, толерантност, емпатия и други чрез офлайн игри. Обещаваме да разкажем и дадем идеи в следващите ни публикации.

Бъдете за пример

Добре известна истина е, че децата са много по-склонни да имитират поведението, което ние самите демонстрираме, отколкото да ни слушат какво говорим. Когато детето е покрай Вас, давайте му добър пример, използвайки техника в ограничен период от време през деня по начин, по който бихте искали те да я използват – за градивни цели – образование, развитие на креативни умения.

Задължително е да въведете правила за използване на мобилните устройства, които и Вие да спазвате. Например това устройствата да са далеч от масата по време на хранене.

Много родители мислят, че работата постоянно трябва да има връзка с тях, но това често води до стрес и не спомага за добрия пример, който целите да поставите. Поставете граници между работното време и времето, прекарвано само със семейството.

Научете децата как да се предпазват от опасностите, които може да крие Интернет

Освен очевидните вреди за физическото здраве на детето са налице и опасностите, на които може да се изложи в Интернет, ако не знае как да се предпази. Обяснете на детето си, че в никакъв случай не бива да предоставя лични данни от какъвто и да е характер, в това число и свои снимки и селфита, в онлайн пространството. Важно е да обясните какво представлява кибер тормозът и че за да избегне това, не бива да се свързва с непознати в Интернет.

Според DigitalKidZ “Децата правят първата си регистрация в социалните мрежи още на 8-9 години. Над 80% от тях лъжат за възрастта си онлайн, за да получат достъп до забранено за тях съдържание.“ Важно е да имате контрол над съдържанието, до което да има достъп детето Ви, тъй като в необятното онлайн пространство е възможно да се сблъска с неподходящо визуално или текстово съдържание, което би могло да повлияе негативно на емоционалното му здраве.

В модерния свят, в който технологиите са навсякъде и – честно да си кажем – няма как без тях, трябва да направим, така че те да работят за целите ни и нашето развитие като личности, вместо ние да зависим от тях до степен, в която е застрашено здравето ни. На това трябва да научим децата си – и ние, учителите и Вие – родителите, заедно. Защо ли? Защото ни пука.

Ако имате въпроси или искате да поговорим по темата – свържете се с нас.

Очаквайте още интересни статии и материали за родители в блога!

About ЧОУ Цар Симеон Велики

View all posts by ЧОУ Цар Симеон Велики →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *