Влади Цанков и ключовата роля на учителя

Влади Цанков

Представяме на Вашето внимание господин Цанков и как се предава страстта към историята. 

Име: Владимир Цанков

Професия: Учител съм по история и цивилизация и география и икономика в ЧСУ „Цар Симеон Велики“.

Любим цитат/мото/верую, свързан с образованието:  „Има два вида учители – такива, които те заливат с толкова много информация, че оставаш скован, и такива, които само с един малък подтик, ти вдъхват сила, с която можеш да скочиш чак до небето.“ (Робърт Фрос)

Любим предмет в училище от ученическите години: История

Любимо занимание в свободното време: Обичам да гледам исторически филми и да спортувам.

Интересен факт: Имам богат опит като археолог и съм участвал в експедиции в откриване на тракийски съкровища и прабългарски погребения.

Класове, на които преподава: Преподавам на прогимназиален и гимназиален етап.

Какво учи през работата си: Приемам ролята на учител като висша отговорност. Трудностите не са малко, но аз съм привърженик на индивидуалния подход към учениците и търся път към всеки един, за да постигнем успех в обучението. Учениците носят позитивната енергия на младия човек, който е изпълнен с любопитство към новото и познанието. Те ме учат да бъда гъвкав и търпелив и да виждам света през техните очи.

Вдъхновението ми да бъда учител: Моята съпруга, която също е педагог, и взаимно израснахме в професията. Тя също е преподавател по история. Изпитвам удовлетворение от споделянето с учениците на моя опит и приключения на археологическия терен.

Стимулирам учениците да мислят върху процесите от миналото, да изграждат свой собствен светоглед и поуки за бъдещето. Усещам учителската професия като призвание, което ме зарежда. Ежедневната работа с децата за мен е както уморителна, така и вдъхновяваща. Емоционалният заряд и постиженията в обучението ми дават сила да продължавам напред. Особено в работата с ученици, които имат обучителни трудности, всяка крачка напредък е и мой личен успех. 

Моята професия: Основната задача на учителя според мен е да участва в правилното формиране на личността на ученика. Да бъде толериран да мисли самостоятелно и извън рамката, да развива творческите си умения и самочувствие. Знанията по отделните предмети са основата, от която ученикът се нуждае, за да може да направи своя осъзнат избор в бъдеще на подходяща професия и реализация.

По време на онлайн обучението прилагам интерактивни методи, с които да привлека вниманието на учениците виртуално. Дискутираме последствия от исторически събития, разхождаме се онлайн в различни точки на света, за да придобият децата по-ясна представа от материала, за който им говоря. Давам им възможност да предлагат и свои идеи за динамично протичане на часа.

Предизвикателство свързано с работата и онлайн обучението: Предизвикателството на онлайн обучението е основно в дисциплината според мен и промяната на познатата контролирана учебна среда, но за радост децата се адаптираха бързо и от комфорта на дома се чувстват достатъчно уверени да участват в уроците, както и да изпълняват поверените им задачи.

About ЧОУ Цар Симеон Велики

View all posts by ЧОУ Цар Симеон Велики →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *