Васил Иванов Кунчев – момчето от Карлово

Днес е рожденият ден на Левски – празник и повод да си спомним за делото му. Дали е имало и други като него? Много – знайни и незнайни. Защо точно Васил Иванов Кунчев е честван за своето дело? Кой е той? Всъщност, той е обикновен българин от обикновено семейство, момче със своите недостатъци и неволи. Жаден за свобода, готов да изгори за род и отечество. Какво го прави Апостола на свободата? Неговият ентусиазъм, неговата пълна отдаденост на голямата кауза, способностите му „да заразява“ с борбеност и самоотверженост, готовността да се откаже от своите собствени интереси в полза на голямото. Дали е имало и други като него? Много! Знайни и незнайни! Когато празнуваме Левски, празнуваме всички тях.

Това, че Васил Иванов Кунчев е реален и е герой, е завладяващо. В Карлово още от малки децата израстват с разкази за живота на Левски. До преди няколко години беше позволено да се влиза в скривалището му в родната къща. Няма дете, което да не е било в него, а на някои се е случвало да осъмват там, затворени в музея за през нощта. Всяка година градът е посещаван от най-големия почитател на Васил Левски – британката Мерсия Макдермот. Освен че живее 27 години в България, госпожа Макдермот – почетен гражданин на Карлово – учи езика ни заради „българския Робин Худ“ – за да може спокойно да чете, пише и говори за него. Нейните срещи с карловци се превръщат в тържества на духа, на които се събират сродни души да обсъдят, а понякога и да поспорят по щекотливи въпроси от живота на Апостола. Дали е имал любима жена? Коя е била? Къде е гробът му? Защо не може да бъде канонизиран за светец? Би ли трябвало да е?

Ореолът на Апостола е вечен. И за рождението, и за обесването му се подготвят мащабни възпоменания в родния му град. Гордостта от това да си съгражданин на герой е голяма, макар и малко необяснима. Може би подсъзнателно момчето от Карлово задава граници, залага ценностна система – изконна, вечна и неоспорима. За което го почитаме и помним с признателност. И му благодарим!

About ЧСУ Цар Симеон Велики

View all posts by ЧСУ Цар Симеон Велики →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *