Будителят в очите на Сузи Кьойбашиева

В навечерието на Деня на народните будители ви представяме есето на Сузи Кьойбашиева от 8-и клас. В часа по Български език и литература осмокласниците имаха за задача да напишат текст на тема „Моят будител“, а Сузи избра да разкаже за своята майка.

„Будител е човек, който не просто виждаш, а усещаш с ума и сърцето си!“

Моят будител

Моята майка

През целия си живот преследваме мечти, осъществяваме цели и постигаме  успехи. Когато се стремим към нещо, ние даваме всички усилия и се вдъхновяваме от свои идоли, свои будители. Да имаш свой будител означава да се възхищаваш на неговите постижения и да се опитваш да му подражаваш.

В съзнанието на повечето хора, когато чуят думата будител изникват образите на Васил Левски, Христо Ботев, Любен Каравелов и други такива личности, променили историята. Хора, борили се с чест и доблест за родината си. Затова и хората смятат, че днес будители няма, защото не могат да ги видят. А будител е човек, който не просто виждаш, ти го усещаш с ума и сърцето си.

Под будител за мен би трябвало да се разбира някой, който е помогнал за самоосъзнаването на хората. Всеки може да бъде будител за някого. Постъпките на някого могат да оставят траен отпечатък в живота му. Всеки един от нас може да бъде будител, пробуден или и двете едновременно. Но за да заслужиш тази титла, цената е висока. Тя се равнява на много упоритост, труд, кураж и сила да вдъхновяваш.

Моят най-добър будител в живота несъмнено е майка ми. Тя е човекът, който винаги ми напомня, че след всяка буря изгрява слънце, че не трябва да се предаваш заради препятствията и трудностите по пътя към успеха. Тя събужда най-доброто у мен, променя ме, но винаги в положителна насока. Поддържа надеждата у мен. Винаги ме подкрепя и ме кара да отварям съзнанието си за грешките. Не ми позволява да се отказвам, нито от мечтите си, нито от надеждите си, нито от себе си. Тя е изключително решителна и никога не се поколебава да помогне на нуждаещите се, дори и с риск за себе си. Тя е до мен и аз съм благодарна, че в нейно лице открих своя първи будител, защото за мен няма по-важно нещо от това на първо място да отвориш собственото си съзнание и да опознаеш самия себе си.

Изводът ми е, че всеки от нас трябва да избере за себе си кое е правилно и кое не. Изразът „Любовта е като вятъра, не можеш да я видиш, но можеш да я усетиш” важи и за вдъхновяването. В началото външно няма да забележиш, но след време чувството за пробуждане ще промени целия ти свят.

About ЧСУ Цар Симеон Велики

View all posts by ЧСУ Цар Симеон Велики →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *